Powiatowy Inspektorat Weterynarii

w Łosicach

Kontakt

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Łosicach

ul. Myśliwska 1

08-200 Łosice


tel: (83) 359 04 51

(83) 359 06 16

fax: (83) 357 20 90

e-mail: inspektorat@piwlosice.pl


Godziny pracy:

Poniedziałek od 7.30 do 15.30

Wtorek od 7.30 do 18.00

Środa od 7.30 do 15.30

Czwartek od 7.30 do 15.30

Piątek od 7.30 do 15.30

 


NIP: 496-012-80-20

REGON: 711665054

Ułatwienia:

Rozporządzenie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Łosicach

z dnia 20 lutego 2014 r.

w sprawie zarządzenia środków w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz zagrożeniem wystąpienia afrykańskiego pomoru świń.

Na podstawie art. 45 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008r. Nr 213,poz. 1342, z późn. zm.), zarządza się, co następuje:

 

§ 1. Ustala się obszar powiatu łosickiego jako zakażony afrykańskim pomorem świń.

§ 2. Na obszarze wskazanym w § 1 zakazuje się:

  1. 1)prowadzenia targów, wystaw, pokazów, konkursów z udziałem świń;
  2. 2)urządzania polowań oraz odłowów zwierząt łownych bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;
  3. 3)przemieszczania świń z gospodarstw, w których są utrzymywane, z zastrzeżeniem § 7;
  4. 4)przemieszczania produktów, które mogą spowodować szerzenie się afrykańskiego pomoru świń, w szczególności pochodzących od świń: nasienia, zarodków, komórek jajowych;
  5. 5)wprowadzania gospodarstwa utrzymującego świnie:
    1. a)dzików padłych,
    2. b)dzików odstrzelonych, ich tusz, mięsa lub produktów mięsnych nie poddanych obróbce przeprowadzonej w temperaturze co najmniej 80°C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa lub produktu,
    3. c)ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z dzików,
    4. d)produktów, surowców i innych przedmiotów, w tym wyposażenia myśliwskiego oraz broni, które mogą spowodować szerzenie się wirusa afrykańskiego pomoru świń.

§ 3. Na obszarze wskazanym w § 1 nakazuje się:

  1. 1)wyłożenie mat dezynfekcyjnych w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie oraz ich stałe utrzymywanie w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego;
  2. 2)trzymanie świń w zamknięciu w pomieszczeniach gospodarskich;
  3. 3)bieżące poddawanie oczyszczaniu i dezynfekcji narzędzi sprzętów wykorzystywanych do obsługi świń;
  4. 4)zaopatrywanie, z zastrzeżeniem § 6, świń do rzeźni zgodnie z § 7 w świadectwo zdrowia wystawiane przez organ Inspekcji Weterynaryjnej lub wyznaczonego przez ten organ urzędowego lekarza weterynarii na podstawie art. 16 lub 18 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2010 Nr 112, poz. 744, z późn. zm.), które zawiera co najmniej:
    1. a)nazwę organu wydającego świadectwo,
    2. b)numer świadectwa,
    3. c)liczbę świń,
    4. d)numery identyfikacyjne świń,
    5. e)pochodzenie świń,
    6. f)miejsca przeznaczenia świń,
    7. g)środek transportu świń i jego numer rejestracyjny,
    8. h)poświadczenie o spełnianiu wymagań zdrowotnych dotyczących świń ustalonych w przepisach ustawy z dnia 11 marca 2004 r.
      o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt i przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie,
    9. i)informację o występowaniu choroby Aujeszky’ego w stadzie pochodzenia świń,
    10. j)datę, pieczęć i podpis właściwego urzędowego lekarza weterynarii;
    11. 5)skarmianie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących.

§ 4. Na obszarze wskazanym w § 1:

  1. 1)każdego odstrzelonego dzika niezwłocznie dostarcza się wraz z patrochami i narogami do położonego na obszarze wskazanym w § 1:
    1. a)
    2. b)innego zakładu nadzorowanego przez organ Inspekcji Weterynaryjnej, w którym mogą być przechowywane tusze
      i skóry dzików;
    3. 2)tusze oraz skóry odstrzelonych dzików mogą być przemieszczane z punktów i zakładów, o których mowa w pkt 1, wyłącznie po otrzymaniu potwierdzenia ujemnego wyniku badania laboratoryjnego kierunku wykrycia afrykańskiego pomoru świń;
    4. 3)padłe świnie mogą być wywożone do zakładów utylizacyjnych po wcześniejszym zgłoszeniu padnięć świń do powiatowego lekarza weterynarii;
    5. 4)podmiot, któremu dostarczono odstrzelone dziki jest zobowiązany do zbierania i zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym patrochów i narogów, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającym rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1—33);
    6. 5)powiatowy lekarz weterynarii pobiera próby do badań w kierunku wykrycia afrykańskiego w przypadku:
      1. a)zgłoszeń padłych świń przy przekroczeniu odsetka padnięć w stadzie powyżej: prosięta – 20%, warchlaki - 10%, tuczniki - 5%;
      2. b)każdego odstrzelonego dzika dostarczonego do punktu skupu dziczyzny zakładów, o których mowa w § 4 pkt 1;
      3. c)każdego padłego dzika;
      4. 6)wszystkie osoby mające kontakt z dzikami, ich tuszami, skórami lub mięsem oraz produktami mięsnymi niepoddanymi obróbce cieplnej w temperaturze co najmniej 80°C, którą należy uzyskać wewnątrz mięsa lub produktu, muszą przed wejściem do pomieszczeń gospodarskich, w których utrzymywane są świnie stosować odpowiednie środki higieny, w tym co najmniej:
        1. a)stosowanie dezynfekcji obuwia poprzez wejście na maty dezynfekcyjne, nasączone odpowiednim środkiem dezynfekcyjnym w stężeniu zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego,
        2. b)stosowanie dezynfekcji rąk środkami dezynfekcyjnymi
        3. c)dokonać zmiany odzieży mającej kontakt z dzikami, ich tuszami, skórami lub mięsem oraz produktami mięsnymi niepoddanymi obróbce cieplnej w temperaturze co najmniej 80°C, którą należy uzyskać wewnątrz mięsa lub produktu oraz ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego pochodzących z dzików.

§ 5. 1. W punktach skupu dziczyzny i zakładach, o których mowa w § 4 pkt 1, tusze dzików i skóry przechowuje się w sposób zapobiegający bezpośredniemu kontaktowi nieprzebadanych tusz dzików z produktami, surowcami i innymi przedmiotami, które mogą spowodować szerzenie się afrykańskiego pomoru świń.

2. Tusze dzików przechowywane w zakładach, o których mowa w § 4 pkt 1 lit. b, mogą być przeznaczone wyłącznie do produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.

§ 6. Świadectwa zdrowia, o których mowa w § 3 pkt 4, nie wystawia się w przypadku, gdy jest ono wymagane zgodnie z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 grudnia 2012 r. w sprawie wprowadzenia programu zwalczania i monitorowania choroby Aujeszky’ego u świń (Dz. U. z 2012 r. 1440, z późn. zm.).

§ 7. 1. Zakaz, o którym mowa w § 2 pkt 3 nie dotyczy przemieszczenia świń, za zgodą właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii, do rzeźni położonej na obszarze (terytorium) określonym w decyzji wykonawczej Komisji z dnia 18 lutego 2014 r. dotyczącej niektórych tymczasowych środków ochronnych w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w Polsce (Dz. Urz. U.E L 50/35-23 z 20.2.2014).

2. Powiatowy lekarz weterynarii wydając zgodę bierze pod uwagę sytuację epizootyczną oraz wskazuje trasę wzdłuż której nastąpi przemieszczenie zwierząt, mając na względzie okoliczność, aby w żadnym momencie nie wykraczała ona poza obszar, o który mowa w ust. 1

§ 8. 1. Na obszarze wskazanym w § 1 obowiązuje zakaz uboju świń na użytek własny w gospodarstwie, stosownie do § 2 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. Nr 207, poz.1370).

§ 9. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia poprzez podanie do publicznej wiadomości na tablicach ogłoszeń w Urzędach Gmin, Starostwie Powiatowym, tablic ogłoszeń i stronie internetowej Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Łosicach.